Alles over sativa en indica wiet

Bij elke coffeeshop zijn ze wel te vinden: de wietsoorten sativa en indica. Deze twee wietsoorten zijn dan ook erg populair. Het is bekend dat er over het algemeen vanuit wordt gegaan dat sativa wiet je high maakt en indica wiet je stoned maakt. Is daarmee de sativa vs indica discussie klaar? Noet helemaal, het is niet allemaal zo zwart wit als de meeste mensen denken. In dit artikel duiken we wat meer de diepte in wat betreft deze twee wietsoorten.

Korte geschiedenis van sativa en indica

Laten we beginnen bij cannabis sativa plant. Dit is de eerst ontdekte/bekende cannabisplant. Eerst werd de plant gebruikt in de textiel. Later rond 2800 voor christus is het eerste medicinale gebruik van de plant teruggevonden. Carl Linnaeus publiceerde als eerste de naam: Cannabis Sativa. Sativa groeit van oudsher al op plekken waar veel zon te vinden is. Denk aan de zonnige delen in Europa en de tropen.

Indica wiet vindt zijn oorsprong in Azië en het Midden-Oosten(vooral het Himalaya gebergte). In 1785 werd de wiet voor het eerst beschreven door Jean-Baptiste Lamarck. Het heeft een hele tijd geduurd, voordat indica wiet naar het westen is gekomen. Westerse reizigers namen in de jaren 60/70 de zaden over van locals in Azië en het Midden-Oosten en namen deze mee terug naar hun eigen regio. In deze tijd werden indica en sativa ook met elkaar gekruist.

Sativa bestaat niet

Eigenlijk is sativa wiet ook een vorm van indica wiet. Alle wiet is namelijk afkomstig van indica varianten. De naam sativa is door Carl Linnaeus gegeven aan de THC- vrije vezelhennep die al erg lang werd gebruikt in het westen. De echte benaming van cannabis sativa is eigenlijk cannabis indica indica. Cannabis indica komt eigenlijk van de variant cannabis indica afghanica.

Uiterlijke verschillen

Het uiterlijk van een wietplant ligt heel erg aan de kweker. Het probleem is dat indica wiet zich voor kan doen als sativa wiet en sativa wiet kan zich ook voordoen als indica wiet. Dit komt, omdat de planten in het verleden met elkaar gekruist zijn. Het grootste verschil tussen de twee is dat ze allebei anders groeien. Sativa groeit bijvoorbeeld veel hoger dan indica (tot wel 3 meter). Daarnaast heeft sativa een langere bloeiperiode. Ook heeft de sativa plant een fijner blad dan de indica plant. Indica planten hebben een erg breed blad, donkergroen van kleur. Dit komt door het hoge chlorofyl gehalte. De indica bladen lijken op die van een Esdoorn. Tevens zijn de indica planten wat meer struikachtig. De indica plant mag dan misschien kleiner zijn, maar per oppervlakte is er een hogere winst te behalen dan bij de sativa plant. Doordat indica planten een kortere bloeiperiode hebben wordt er vaak gekozen om de planten binnen te kweken.

De effecten

Laten we beginnen met het verschil tussen stoned en high zijn. High voel je vooral in je hoofd en stoned voel je vooral in je lichaam. Als je stoned bent ben je erg ontspanning. Je krijgt een beetje een suf gevoel. Alles lijkt half zo snel te gaan. Als je high bent krijg je een soort opwindende buzz in je hoofd. Als je high bent ben je erg energiek en opgewonden.

Nu dat verschil duidelijk is gaan we wat meer in op de effecten van sativa en indica wiet. Niet alle sativa wietzaden hebben hetzelfde effect. Onderling is er nog wel eens verschil. Wel staat Sativa er om bekend geestelijk verruimende effecten te dragen. Het THC percentage van sativa wiet ligt over het algemeen lager dan bij indica wiet en het CBD percentage ligt juist hoger. Hierdoor voel je je wat energieker en opgewekter dan bij indica wiet. Het is bekend dat sativa wiet af en toe zorgt voor een lachkick. De wiet staat dan ook bekend als een ‘sociale wietsoort’. Bij indica voel je je wat meer ontspannen. Stress verdwijnt. Daarnaast krijg je vaak een vreetkick, dus zorg dat er voldoende eten in de buurt is als je indica wiet gebruikt.

Het probleem is echter dat de wiet in de coffeeshops vaak geen pure sativa of indica wiet is. Vaak zijn het hybriden met verschillende verhoudingen van verschillende soorten wiet. Hierdoor kunnen de effecten soms verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *