Een prieel is een vrijstaand huisje, meestal in de tuin, gemaakt van hout, een metalen frame en glas. Een prieel wat gehaal bestaat uit glas wordt ook wel een oranjerie genoemd. In de negentiende eeuw waren deze losstaande huisjes in de tuin uitermate populair op grote landgoederen van mensen van adel en industriebaronnen. Ook andere mensen met een groot land en vermogen hadden vaak een prieeltje. Over het algemeen werd er bezoek ontvangen in een prieel om een kopje thee, koffie te drinken of iets anders sterkers. Tegenwoordig wordt een prieel vaak gebruikt om lekker buiten te zitten na een warme zomerse dag. Ook tijdens het barbecueën is het prima om onder te zitten.

Houten maatwerk van Wigink

Op de site van Richard Wigink zijn verschillende van hout gemaakt tuinhuizen. Een van hout gemaakt prieel valt niet buiten de toon van een authentiek en landelijke woonboerderij. Het prieel wordt als bouwpakket bij u afgeleverd. Deze is simpel in elkaar te zetten door de relatief beginnende klusser. Maatwerk, creativiteit, kwaliteit en inspiratie staat bij deze onderneming centraal. Op deze manier hebben ze voor iedereen wat wils. Standaard houten huisjes kunnen na wens aangepast worden, zodat hij helemaal na wens kan worden afgeleverd. Ter voorbereiding is het meestal wel handig om een goede, stevige fundering te plaatsen voordat het prieel geplaatst wordt. Dit voorkomt dat het prieel uit zichzelf gaat zakken of verplaatsen.

Een prieel van Wigink

Zoals ik eerder al had verteld wordt een prieel van Wigink afgeleverd bij u thuis al bouwpakket. Deze is simpel in elkaar te zetten. Een prieel van Wigink kan gebruikt worden als tuinhuis, carport, schuur of dierenverblijf. Het is heerlijk om na een lange werkdag thuis te komen en ’s avonds te kunnen zitten onder een prachtige afdak van Wigink. Tijdens het barbecueën droog zitten is dan altijd nog een optie. Wanneer de ruimte in huis door alle gereedschappen, fietsen en andere rommel je teveel wordt, is een prieel van Wigink ook een oplossing. Hierin kun je veel spullen kwijt.

Onderdelen

Wanneer het gaat om de onderdelen van een prieel heb je veel keuze. Er zijn veel soorten hout waar u tussen kan kiezen met elk zijn voordelen en nadelen. Het ene hout is sterker dan de ander, beter bestand tegen extreme weersomstandigheden of bestaat uit een andere dikte. Ook het kleur van het hout kan verschillen per soort. Over het algemeen onderscheiden we hout in twee groepen: hardhout en naaldhout. Hardhout wordt gewonnen uit loofbomen. Dit zijn bomen waar bladeren aan groeien. Dit soort bomen groeien minder snel dat de naaldbomen, daarom zijn loofbomen duurzamer. Hardhout wordt vooral buiten toegepast bij dingen zoals constructies, vlonders en prielen in de tuin. Naaldhout kan ook buiten worden gebruikt. Als het wordt geïmpregneerd is het alsnog erg goed bestand tegen het weer. Naaldhout is over het algemeen goedkoper dan hardhout en dit maakt het ook aantrekkelijker voor de meeste mensen. Als dakbedekking heb je ook veel mogelijkheden. Een rieten dak past perfect bij een traditionele woonboerderij. Een rieten dak ziet er prachten uit, maar is wel gevoelig voor extreem weer. Het moet dus om de zoveel jaar worden vervangen of gerepareerd. Hoelang het meegaat hangt af van de kwaliteit van het riet en de kwaliteit van het leggen van het dak. U kan ook kiezen voor een wat simpeler dak van dakpannen of golfplaten. Het licht er maar net aan wat u mooi vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *