Zoek jij naar een manier om je conditie te verbeteren? In deze blog bespreken de voor en nadelen van de hometrainer, roeitrainer, crosstrainer en de loopband. Met al deze apparaten kun je jouw conditie verbeteren zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft. Super fijn als het weer eens hondenweer is of als de mussen van het dak vallen van de hitte.

Hometrainer

Een hometrainer kun je eigenlijk zien als een fiets die je binnen kunt gebruiken. Door bijvoorbeeld de zwaarte of de hellingshoek aan te passen kun je de omstandigheden buiten nabootsen. Hiernaast is het een veel gebruikt trainingsmiddel. Veel mensen gebruiken de hometrainer voor diverse doeleinden. Zo kun je dus door de weerstand aan te passen goed je conditie trainen, afvallen en revalideren van een blessure. Ook voor mensen die wat slecht ter been zijn is dit een goede manier om fitter te worden. Dit komt doordat veel hometrainers een lage instap hebben, hierdoor is het makkelijk om op of af te stappen. En als je bij een willekeurige sportschool binnenloopt, zul je zien dat veel kracht(sporters) de hometrainer gebruiken als korte warming-up of cooling-down. Door van tevoren 10 minuten op een hometrainer te springen, stimuleer je jouw bloedsomloop en ben je helemaal klaar om met de gewichten aan de gang te gaan.

Voordelen: Divers trainingsapparaat waarmee je jouw conditie kunt trainen. Ook erg geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Nadelen: Je traint alleen je beenspieren en het kan al snel eentonig worden.

Roeitrainer

In tegenstelling tot de hometrainer gebruik je bij een roeitrainer wel je hele lichaam. Met een roeitrainer boots je na dat je aan het roeien bent op het water. Je maakt dus roeibewegingen, waarbij je jouw armen, benen en ook je rugspieren gebruikt. Dit zorgt er dus voor dat je een echte full body workout krijgt. Ondanks dat het wel wat oefening vereist is het niet moeilijk om deze onder de knie te krijgen. Ga zitten, pak de hendel vast, zorg ervoor dat je jouw voeten even vastmaakt, zorg voor een rechte rug en trek dan de hendel naar achteren. Moeilijker dan dat is het niet.

Voordelen: Zorgt voor een complete cardio workout, waarbij je hele lichaam traint

Nadelen: Als je een blessure hebt, is dit niet het meest ideale trainingsapparaat, doordat je al je spiergroepen moet gebruiken kun je hierdoor al snel afhaken. Last van je rug of schouder? Dan wordt het al snel een lastig verhaal.

Crosstrainer

Ook de crosstrainer is bijna niet meer weg te denken uit de sportschool. Met dit fitnessapparaat kun je heel goed je en op een simpele manier je conditie en uithoudingsvermogen trainen. Je gaat gewoon met je voeten op de voetsteunen staan, pakt de handvatten vast en je beweegt de armen heen en weer. Je zult zien dat dan je benen ook automatisch mee zullen gaan. Je traint dus je hele lichaam. Een groot verschil met hardlopen is dat je op een crosstrainer geen of minder wrijving hebt met het oppervlak. Zeker als je gaat hardlopen kan het voorkomen dat je last kan krijgen van je rug en knieën. Door te kiezen voor crosstraining krijg je minder snel slijtage aan je spieren. Dus zeker ook een aanrader voor als je een blessure hebt.

Voordelen: Minder zwaar voor je spieren en gewrichten.

Nadelen: Het kan al vrij snel eentonig worden en is minder geschikt om spierkracht op te bouwen.

Loopband

Ben je gek op hardlopen, maar werk het weer niet mee? Ga dan gewoon lekker op een loopband hardlopen. Een loopband is misschien wel een van de meest makkelijke apparaten om onder de knie te krijgen. Gewoon opstappen, weerstand instellen en gaan. Naast dat het rechttoe rechtaan is, is het ook een fantastisch apparaat om je uithoudingsvermogen te trainen. Naast dat je in kunt stellen hoe hard je loopt, kun je ook de hellingshoek aanpassen. Hiermee kun je nabootsen dat je een flinke heuvel op loopt. Je kunt het dus zo intensief maken als je zelf wilt. Ook is een loopband vergeleken met asfalt, minder zwaar voor je gewrichten.

Voordelen: Of het nu sneeuwt, regent of dat het dertig graden is, je kunt altijd hardlopen. Ook kun je jezelf uitdagen door de hellingshoek of snelheid te verhogen, liep je bijvoorbeeld de vorige keer 9 km per uur, ga dan nu voor de 10 km.

Nadelen: Ondanks dat je geen last hebt van weer of wind, kan het saai zijn om de hele tijd op dezelfde plek te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *